måndag 23 mars 2009

Mammas bok...

...fick min farmor 1951 då hon väntade sitt första barn, min pappa.

"Denna lilla skrift gör inte anspråk på att ge uttömmande svar på alla frågor, bara på de vanligaste, men den berör också en hel del, som en ung mamma kanske inte kommer att tänka på. Dessutom framlägges i ett par kapitel synpunkter på vården och fostran sedan barnet lämnat spädbarnsåldern. En kvinnlig läkare, själv mamma, ger här det väsentligaste ifråga om barnets hälsovård. Vidare redogör vi för de senaste nyheterna i spädbarnsutstyrsel, mammakläder m. m. och lämnar åtskilliga praktiska råd, avsedda att underlätta Ert arbete."

I kapitel 1 "I väntan på barnet"

ställs frågan:

"Hur skall en kvinna veta om hon är i grossess eller inte?"

"På mödravårdscentralen (i staden) och mödravårdsstationen (på landsbygden) erhåller den blivande modern gratis läkarundersökning och den nödvändiga, regelbundna kontrollen under grossessen."

(Grossess, vilket underbart ord!)

Vidare ges tips på hur man lindrar krämpor, hur man ska leva under graviditeten

"Starksprit är inte tillåtet och cigaretterna bör ransoneras, t. ex. 2-4 cigaretter per dag /.../"

och hur man kan vara "välklädd i nio månader"! Kapitel 1 avrundas med råd om var man ska föda:

"För en förstföderska är det nog tryggast att ligga på sjukhus. Det ger mer lugn och ro och semester från hushållet." (HAHAHA!)

I kapitel 2 berättas om spädbarnets klädsel och utrustning såsom säng och barnvagn.
"Köp ingen dyr liggvagn, som barnet använder relativt kort tid. Det kan vara bra att ha en lådinsats till liggvagnen" och så visas en bild på "Den behändiga och billiga barnvagnslådan" (se bild ovan).
"Mamma ska ha ett par vita rockar och munskydd." (????)
Kapitel 3 och 4 går igenom själva förlossningen och vad som händer därefter.
"En modern pappa är minsann inte rädd att svara för tvättning och blöjbyte då och då. Inte bara för att mamma ska vila utan också för att pappa bör vara med minst lika mycket i barnets lek och fostran som mamma. Alla frågor om hur barnet kommit till bör besvaras öppet, ärligt och naturligt" - (men pappan vet väl detta???) - "Även faderns roll i sammanhanget!" - (Aha, om barnet frågar!) - "Det knyter barnet fastare vid pappa." (Insiktsfullt.)


De följande kapitlen, 5-11, redogör för allt man kan tänkas behöva veta under den första tiden som nybliven mamma. Hur barnet ska utvecklas, hur barnet ska skötas, t. ex. sovrutiner, måltider, hygien och sjukdomar
"Hela hemmet måste på sätt och vis inrätta sig efter sin sjukling - dock utan att den lille får någon känsla av att vara huvudperson. Får han det, börjar han vilja behärska sin omgivning och genom skrik och kink skaffa sig fördelar. - Huvudsaken är att han blir frisk, men han får inte under tiden göra livet odrägligt för sina närmaste och man gör honom ingen tjänst genom att hjälpa honom bli en tyrann."
men även hur och med vad barnet bör leka!
"Sådana här leksaker är idealiska - ofarliga, roliga och även utvecklande!"
Se bilden ovan...
Sista kapitlet heter "Samhället hjälper" och här kommer min favorit:
"Skulle mamma vara mycket klen och utarbetad kan hon eventuellt få husmorssemester med fria resor till något semesterhem, där hon får bo mycket billigt. Villkor är dock att hon har minst två barn uinder 14 år samt ensam eller tillsammans med maken har högst 4.000 kronor i beskattningsbar inkomst."
Varför togs den förmånen bort????



4 kommentarer:

Anonym sa...

Det var ju en lite kul bok! Man kanske skulle införa obligatorisk husmorssemester typ en gång per år eller nåt?!

Anonym sa...

Det var ju en lite kul bok! Man kanske skulle införa obligatorisk husmorssemester typ en gång per år eller nåt?!

Anonym sa...

Ja, du ser, jag är inte så van att skriva kommentarer, nu blev det dubbelt!! :)

Sarasnaran sa...

Grossess.. Vilket fruktansvärt ord! Men kul bok, fantastiskt att folk överlevde. Haha!