måndag 25 maj 2009

recept.igår

I det här hushållet hjälps alla åt med kalasförberedelserna.
E har tex. nyss trampat färdigt vinet...

Från vänster: Rostad potatissallad, Pestokryddad bönsallad, Melonsalsa med lime och koriander, Äppel- och blomkålssallad, Tomat- och mozzarellasallad. Svärmors rabarberchutney syns inte på bild. Men det gör svärmor själv. Nedan tillsammans med barnens kusin M, lilla L och min mamma.


Rostad potatissallad
(För 10 personer/buffé)
2 kg små nypotatis (pickas och rostas hela med olivolja och flingsalt, 225 grader i en knapp timme)
4 salladslökar
1 knippe rädisor
2 buntar grön sparris (à 125 g)
1/2 dl hackad persilja
Dressing:
1 dl olivolja
2 msk vatten
2 msk vinäger
1 tsk timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Låt den rostade potatisen svalna.
Skala och koka sparrisen 2-3 minuter, häll av och kyl genast i kallt vatten, dela i bitar.
Skiva rädisorna.
Hacka salladslöken.
Blanda grönsakerna med persilja och dressing!

Pestokryddad bönsallad
(10 personer/buffé)
500 g färska bönor, tex. haricots verts, sockerärtor och sugar snaps
2 burkar kronärtskockshjärtan (à 400 g)
2 burkar grillad paprika (à 200 g)
1 påse ruccola (à 70 g)
Dressing:
1 dl grön pesto
3 msk olivolja
salt, svartpeppar
Koka bönorna mjuka, med tuggmotstånd, i lättsaltat vatten. Häll av och kyl genast i kallt vatten.
Skär kronärtskockorna i kvartar.
Häll av paprikan och skär i bitar.
Blanda pesto och olja med 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar.
Vänd samman alla grönsakerna med dressing!

Födelsedagsbarnet själv grillade karrékotletterna.
Hungriga släktingar satt på första parkett och tittade förväntansfullt på!
Melonsalsa med lime och koriander
(8-10 personer)
400 g honungsmelon (1/2 melon ungefär) som skalas, kärnas ur och delas i cm-stora bitar.
2 röda paprikor som delas i cm-stora bitar.
6 salladslökar som strimlas.
3 vitlöksklyftor som rivs. (Aaaj aaaaj!!)
2 röda chilifrukter - ta bort kärnorna och dela i små bitar.
1 kruka koriander som hackas
2 dl kokosmjölk (står det i originalreceptet men det blev alldeles för mycket vätska! Ska minska vätskemängden nästa gång...)
2 lime, rivet skal (kan det vara vitlöken som varit framme?) och juice.
3 msk ljust muscovadosocker
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Blanda samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar!

Äppel- och blomkålssallad
(8-10 personer)
2 röda äpplen
1 blomkålshuvud
4 dl crème fraiche med äpple och pepparrot (Supergod!)
3 msk skånsk senap
1 påse blandad, krispig sallad (à 150 g)
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Halvera, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor.
Ta bort rotstocken och skär/hyvla blomkålen riktigt tunt.
Rör ihop crème fraiche och senap.
Vänd ner blomkål och äpplen i dressingen, smaka av med salt och peppar.
Vänd ner grönsalladen precis före servering!

Barnbordet:
Tomat- och mozzarellasallad
(8 personer)
8 tomater som skivas (ta bort ändbitarna!)
2 stora bitar mozzarella som skivas.
Varva tomatskivor och ostskivor på ett fat.
Stick in basilikablad här och där.
Ringla över tex. kallpressad rapsolja, vit balsamvinäger, strö över flingsalt och nymalen peppar!

Min farfar, barnens farfar, L och mamma:
Svärmors rabarberchutney:
500 g rabarber, skurna i bitar om 1-2 cm
2 rödlökar, hackade
1,5 msk ättika (24%, Perstorp)
3/4 dl vatten
Allt ovan läggs i rostfri gryta och kokas i 10 minuter.
Rör i:
5 dl socker
1 tsk ingefära (malen på burk)
1 msk curry
2 tsk salt
2 st finhackade spansk röd peppar (om fröna inkl blir chutneyn hetare)
6 st aprikoser, finhackade
Låt koka 30-40 minuter tills chutneyn tjocknat.

"Blir det någon dessert månne???"
Jodå:



Somrig hallonpaj
Pajskal:
3 dl vetemjöl
150 g smält smör
1/2-1 dl socker
1 tsk bakpulver
Fyllning:
2 dl crème fraiche
250 g hallon
1/2 dl socker
1 ägg
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda mjöl, socker och bakpulver.
Tillsätt det smälta smöret och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform.
Blanda ingredienserna till fyllningen, utom bären.
Strö ut bären i pajskalet, häll över smeten, grädda i 200 grader i 30 minuter på nedersta falsen.
Servera ljummen eller kall med vispad grädde!

Som en studentfest med buffé och allt!
Fast utan student.
Och utan skumpa.
Det var ju ändå söndag igår....
Vi har inte varit på studentfest på flera år och ska inte på någon i år heller.
Så man får ju ordna en skiva själv.
Pratade med en gammal kursare igår förmiddag och jag berättade att vi skulle ha kalas för J som fyller 36.
"Va?" sa han, "firar ni sån't?"
Jo, men det är ju anledning att få laga och äta god mat.
Mest.
Hade däremot behövt ett par glas skumpa inför kvällens danspass!
Så stel jag kände mig.
Trodde aldrig att jag skulle stämma in i Magnus Ugglas "Jag dansar aldrig nykter...."
Men oj, så kul!
Efter en halvtimme hade kroppen mjukats upp och man kunde dansa loss till både Madonna, Britney, Grease, Hair, Jazz och Charleston.
Och E är en fantastiskt inspirerande ledare.
Så mjuk i kroppen.
Och extra kul var det att alla mina tjejkompisars "moves" dök upp här och där.
Jag smålog för mig själv, där var M:s rumpskakande och A:s crawlande armar, ja jisses!
Imorgon ska jag sätta på Åmmenäser, åmmenäser (Womanizer, womanizer) och visa döttrarna vad mamma kan!!

4 kommentarer:

Stefanie sa...

Efter det kalaset förstår jag att ni handlade hela City Gross. Många gäster kräver sina kundvagnar med mat.

Sarasnaran sa...

Världens finaste gravida Katarina!
Åååh, vad jag blir avis. =)

Nina Brajkovic sa...

Bullmamma, bullmamma, bullmamma!

A-K sa...

När jag låg och ojade och ajade mig efter operationen så låg jag och bläddrade i lite tidningar och rätt som det var så dök DU upp där! Det var om er klubb Begagnes, tror jag att det heter....
Du var väl med i en dagstidning oxå om dagisplatserna, va?Dagstidning och veckotidning - vilken kändis du är! Kram